Olvasnivalók

A csoki is lehet vegán – de miben különbözik más csokoládéktól?

23 September, 2020

A vegánok éppen úgy szeretik a csokoládét, mint akik fogyasztanak tejet és más állati eredetű ételt, azonban csak mostanában kezdenek terjedni a kifejezetten olyan édességek, amelyeket a vegánok mellett a tejcukorérzékeny vagy gluténérzékeny emberek is bátran megízlelhetnek.Jogos a kérdés tehát, hogy milyen íze van a vegán csokoládénak, és egyáltalán: van-e érdemi eltérés a tejcsokoládéhoz képest?

A kakaó az istenek itala volt, avagy az isteni csoki eredete

23 September, 2020

A csokoládé isteni, ebben szinte mindenki egyetért, kiváltképpen, ha csokimester készíti, szívét-lelkét beleöntve minden tábla extra különleges táblába.

Ám voltak, akik ténylegesen úgy gondolták, hogy a forró csokoládé, pontosabban a kakaó az istenek itala. A maják, akik a mostani Mexikó területén egykoron virágzó birodalmukban éltek...


A kakaó első megjelenése Európában

24 March, 2020

A kakaó élvezete az európai megjelenését követően még majdnem száz évig a kizárólag a spanyol udvarra korlátozódott, csak a 17. században tudott megtörni a monopólium és vált ismertté...

A csokoládé korai története

24 March, 2020

Amikor jóízűen beleharapsz egy darab csokoládéba, valószínűleg nem is gondolsz rá, hogy ennek a finomságnak mennyire régi -  pontosan azték gyökerei vannak...


A kakaóbab újta

24 March, 2020

A magokat tartalmazó hüvelyt nevezzük kakaóbabnak, amit óvatosan machetével szoktak leválasztani a törzsről, ami nem egy könnyű munka! A leszüretelt hüvelyeket felnyitása után feltárulnak a nedvdús magok, amiket erjesztőkádba helyeznek.

Érdekességek a csokoládé világából

24 March, 2020

Hol terem a kakaó? Hogyan készült az ősi kakaóital? Miből áll a fehércsoki? Mi a temperálás? Mióta ismerjük a mai értelemben vett táblás csokit? Itt mindezekre - sőt még más érdekességekre is megtalálhatod a választ!