A csoki is lehet vegán – de miben különbözik más csokoládéktól?

A vegánok éppen úgy szeretik a csokoládét, mint akik fogyasztanak tejet és más állati eredetű ételt, azonban csak mostanában kezdenek terjedni a kifejezetten olyan édességek, amelyeket a vegánok mellett a tejcukorérzékeny vagy gluténérzékeny emberek is bátran megízlelhetnek.

Jogos a kérdés tehát, hogy milyen íze van a vegán csokoládénak, és egyáltalán: van-e érdemi eltérés a tejcsokoládéhoz képest?

A vegán csokoládé is teljes értékű csokoládé

A csokoládé eredetileg, még az aztékok és maják idejében, tisztán kakaóbabból és vízből készült és különféle fűszernövényekkel édesítették. Tehát akár azt is mondhatjuk, hogy a vegán csokoládé sokkal közelebb áll az eredeti csokihoz, mint a tejes-cukros változatok.

A vegán csoki kinézete ugyanakkor szinte teljesen megegyezik a klasszikus csokoládééval, azonban összetételében már több, lényeges különbséget is felfedezhetsz.

Mik a különbségek a vegán és a megszokott csoki között?

Az üzletek polcain található legtöbb, ínycsiklandó tejcsokoládé ugyanis minimum 14-20%-ban tartalmaz tehéntejet vagy valamilyen tejszármazékot (tejcukrot, tejfehérjét, tejport, tejzsírt).

A tej, tejcukor (laktóz) vagy tejfehérje intoleranciával élők számára viszont nem csak a tej, de a tejszármazékok elfogyasztása is kellemetlen emésztési és allergiás panaszokat okozhat.

Ezeknek az étrendi mellőzése a számukra épp úgy egyértelmű döntés, mint a kizárólag növényi eredetű táplálkozást folytató vegánok számára.

A vegán csokit bárki bátran fogyaszthatja

A jó hírünk az, hogy mindennek ellenére senkinek sem kell lemondania a csokievés mennyei élvezetéről, mivel az elképesztően finom, igazi vegán tejcsokoládé amellett, hogy tej- és tejszármazék-mentes, egyetlen állati eredetű vagy állattól származtatható (pl. méh) alapanyag sem kerül bele, kizárólag növényi alapanyagok (növényi zsírok, növényi tej, valamint kakaómassza, kakaóvaj, cukor stb.) szakértő hozzáadásával készül.

A hagyományos csokoládé egyik alapjául szolgáló tehéntejet tehát a vegán csokoládéban mandulából, rizsből vagy kókuszból készült alternatív növényi tej váltja fel, így az nem veszíti el a minőségi csokoládéra jellemző és jól ismert, lágyan olvadó, krémesen selymes állagát.

Mitől olyan extravagáns egy vegán csoki?

Vegán édességeink páratlan íz-világát a kiváló minőségű, bársonyos kakaó valamint organikus csokoládé alapozza meg és a legnagyobb körültekintéssel összeválogatott, mindig friss hozzávalók teszik teljessé és maximálisan élvezetessé.

Ellenállhatatlan csoki bonbonjaink harmonikusan édes íz-élményét a finom kakaó, a csokoládék ízesítéséhez felhasznált liofilizált gyümölcsök természetes gyümölcscukor tartalma valamint esetenként eritrit és xilit egészítik ki.

Az állati eredetű összetevőktől mentes, változatos vegán csokoládé finomságok közül bátran válogathatsz, hiszen, mint például a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő Zebra Zéró Mogyorópraliné, sok vegán csokoládéféle beilleszthető mind a vegán, tejmentes, mind a paleolit vagy akár a diabetikus étrendbe is.

A vegán csoki így többé már nem egyszerűen csak egy édességalternatíva, hanem maga „A CSOKOLÁDÉ”! Legalábbis, ahogyan Mi készítjük.

Ízleld meg e finom különbséget!