Spanyol Fánk Forró Csokikrémmel (Churros)
Egy igazán gazdag spanyol édesség, a churros, amit nagyon könnyű elkészíteni! Pár hozzávaló és egy kis csoki és kész is.
Receptből és megvalósítási lehetőségből megszámlálhatatlant találhattok itt-ott: vékony churros, vastagabb, töltött, hosszú, szívecskés és sok-sokféle... akár egy jó palacsinta receptjére, erre is rengeteg változat született. Én is már jópár recepttel próbálkoztam korábban, volt amelyik túl folyós volt, nem sült át jól stb. Ez a recept egy jól működő és finom opció, a roppanós ligából! Nagyszerű reggelire vagy délutáni kis laktató nassolásnak is. Olyan jól is sikerült most, hogy elfogyott a fotózás előtt :) Ezért most egy hasonló képet rakok fel, hogy mihez hasonló lesz a churros a recept alapján. Annyi lesz a különbség, hogy a képen nincsen megforgatva a fincsi mézeskalács fűszeres cukorban, pedig nagyon jót tesz neki, ajánlom nektek is!
Van otthon liszt, olaj és kicsi csoki? Nagyjából ennyi kell hozzá és viva churros!
Hozzávalók
- 1 evőkanál étolaj
- csipet só
- 140 g finomliszt
- olaj a sütéshez
- 2 evőkanál fahéj (vagy még jobb: mézeskalácsos fűszerkeverék!)
- 4 evőkanál cukor (én most pl kókuszcukorral készítttem)
Csokikrém
- 1,5 dl tejszín
- 150 g étcsokoládé pasztilla (van a webshopbunkban, ha keresnéd)
Elkészítés
Egy vastag falú lábasba önts 2,5 dl vizet és az olajat, majd forralásig melegítsd. A hőmérsékletet csökkentve lassan dolgozd bele a lisztet.
Kevergesd folyamatosan alacsonyabb tűzön, amíg egy masszává nem áll össze a tészta. Ha összeállt egy tésztalabdává akkor vedd le a tűzről és töltsd bele egy nyomózsákba.
Nyomd a tésztát forró olajba csillagfejű kinyomóval és süsd, amíg aranysárgák nem lesznek a kis hosszúkás csíkok. Lyukacsos szedőlapáttal a legjobb kiszedni majd, hogy jól lecsöpögjön az olaj róluk.
Keverd össze a cukrot a mézeskalács fűszerrel / fahéjjal. Majd forgasd meg benne a kis churrosokat.
A csokipasztillát gőz felett vagy óvatosan mikróban olvaszd meg, majd óvatosan kis körökben keverd bele a forró tejszínt. Ha nem elég meleg, folyamaros kevergetés mellett melegítsd még kicsit.
A csoki mártogatáson kívül, szokták még gyümölcsökkel, magvakkal is fogyasztani, megszórni, igazából csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek :).