Mentes csokis muffin (gluténmentes, vegán és magok nélküli)
Vegán, gluténmentes és természetes cukrokkal készült csokis muffint hoztam mára. Németül értőknek nagyon ajánlom Eileen Pesarini könyvét „Natural Sweets – zuckerfrei, vegan, glutenfrei” címmel, mert igazán jó recepteket lehet belőle ellesni és inspirációkat gyűjteni. Az említett csokis muffin alapja is a könyvben szereplő receptúra. A végeredmény egy krémes, szuperszaftos, már majdnem brownie-ra hajazó finom, mentes és könnyen, gyorsan elkészíthető édesség.
Vegán, gluténmentes, magvak nélküli csokis muffin
Hozzávalók
3 érett banán
130 g zabpehelyliszt vagy finomra őrölt zabpehely
40 g kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál szódabikarbona
90 ml zabtej
160 ml datolyaszirup
1 csipet só
1 lenmagvíz (lentebb a részletek) - lenmag
Elkészítés
Először is elkészítettem a lenmagvizet úgy, hogy 1 kanál lenmagot 3,5 kanál vízben állni hagytam kb. 15-20 percig.
Amíg a lenmagvíz ázott, a már jól érett banánokat kanállal pépessé törtem, majd a keverőtál szélére húztam. A száraz hozzávalókat - vagyis a zabpehelylisztet (vagy finomra darált zabpelyhet), a szódabikarbonát, a sütőport és a sót jól összekevertem. A száraz hozzávalókba most jól elkevertem a korábban pépesített banánt, és a közben elkészült lenmagvizet és hozzáadtam a datolyaszirupot és a zabtejet. Ezek után kb. 15 percet pihentettem a tésztát, amit majd a muffinformába kanalaztam.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöttem. Melegen még kicsit sületlennek tűnhet, de ami a legjobb ebben a receptben, hogy hűlés után is ilyen puha, szaftos maradt a krémesített banánnak köszönhetően.
A tetejét ízlés szerint díszíthetjük zabpehellyel, lenmaggal vagy akár csurgatott csokival.
Remélem nálatok is hasonló sikert arat majd! Ha elkészítettétek, várom a visszajelzéseteket róla. :)